Scratch – tips & tricks pentru a lucra mai ușor

Dacă ești un copil interesat de informatică, atunci ai auzit cu siguranță de Scratch. Fie că te-a-nvățat tatăl tău după ce venea de la serviciu cum funcționează, fie că a fost fratele mai mare sau poate vreun prieten foarte mișto, fie că ești novice și încă nu știi cum stă treaba, ai ajuns în locul potrivit: aici vei găsi câteva „tips & tricks” folositoare pentru cariera ta de (mini)informatician.

În ultima versiune (2.0) există o serie de comenzi „ascunse”, activate de tastele shift/ctrl, în combinație cu un click pe un anumit obiect sau pe o anumită porțiune de ecran. Iată câteva lucruri mai interesante pe care le poți face:

1. Turbo

Modul Turbo (asta îți va face tot proiectul să se deruleze foarte repede) – se activează prin shift+click pe steagul verde.

shift+stegulețul verde

shift+stegulețul verde

2. Fara sunet

Poți porni proiectul fără sunet ținând apăsat pe ctrl și în același timp dând click pe steagul verde.

ctrl+stegulețul verde

ctrl+stegulețul verde

3. Duplicarea este mult mai ușoară

Bara de sus a programului îți pune la dispoziție câteva unelte. Ele pot fi folosite pentru a duplica și șterge blocuri, scripturi, costume și sunete, pentru a mări și micșora scripturile și costumele sau pentru a cere ajutor atunci când nu te descurci. Totuși, dacă vrei să folosești de mai multe ori aceeași comandă, unealta trebuie selectată din nou, iar, ca o alternativă la folosirea repetată a aceleiași unelte, poți apăsa pe shift pentru a o folosi de mai multe ori, fără să fie nevoie să o selectezi de fiecare dată.

4. Mai mult deodată

Atunci când adaugi un nou script/costum, poți ține apăsat pe tasta shift pentru a adăuga mai multe scripturi/costume deodată.

5. Desenare simetrică

Dacă vrei să desenezi pătrate cu toate laturile perfect egale, cercuri sau linii drepte, poți ține apăsat pe shift în timp ce le trasezi.

shift+desenare

shift+desenare

6. Decupare

Când vrei să decupezi o melodie, tot ce trebuie să faci este să selectezi partea pe care o vei păstra, după care să apeși shift+backspace, iar restul se va șterge instantaneu.

Înscrie-te pentru mai mult! 

Noi cei de la TabCodes organizăm cursuri de programare pentru copiii din Brașov. Împreună, părinte și copil, vă puteți înscrie pentru cursurile noastre. Click aici!  

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *